10 Jenis Baki Makanan Yang BAHAYA DIPANASKAN SEMULA


Memanaskan semula makanan tengah hari untuk dimakan semula pada waktu malam sudah menjadi
kebiasaan kita semua. Malah ia dikatakan suatu langkah yang bijak untuk menjimatkan perbelanjaan kita seharian. Malangnya, tidak semua makanan boleh dipanaskan semula untuk dimakan panas-panas. malah sesetangah makanan itu boleh menjadi racun jika ia dipanaskan semula tanpa mengikut
 cara yang betul. Untuk itu, mari kita selidiki 10 jenis makanan yang mana ianya tidak sesuai untuk dipanaskan semula:

1. Ayam

Ayam Memiliki Banyak Protein Apabila Anda Memanaskan Kembali ayam Ia
Akan Mengubah Strtur Protein Yang ada Pada Ayam, Ianya Akan Mejadi
Bahaya Kepada Sistem Pencernaan anda, Adalah Disarankan Memakan ayam
Yang sudah Sejuk Berbading Di Panaskan semula, Jika Anda Perlu Juga
Memanaskan Semula , Gunakan Api Yang Kecil Dan Panaskan Dalam Tempoh
Yang Lama.

2. Ubi Kentang

Tahukah anda Jika Anda Memanaskan semula Ubi Kentang IKan Menyebabkan
Ubi kentang Tersebut Kehilangan Nutrien Di Dalamnya Sekaligus Menjadi
Toksin Untuk Badan anda.

3. Cendawan

Patut Dimakan Terus Sebaik ianya Dimasak Tindakan Memanaskan Semula Akan
 Menghapuskan Protein Yang Ada Pada Cendawan Seperti Ayam, Ini Akan
Mengakibatkn Masalah Pencernaan

4. Sayur Bayam

Kaya Dengan Nitrates Memanaskan Kembali Sayur bayam Akan Menyebabkan
Nitrates Berubah Kepada Nitrites Dimana nitrites Merupakan karsigonetik
Kepada Badan Anda, Ape itu Karsigonetik?? Ia Antara Penyebab Penyakit
Kanser.

5. Telur Ayam

Bahaya Jangan sesekali Panaskan Telur Rebus Telur Goreng atau Telur
Dadar Ia Juga Akan Mengubah Struktur Protein Sama Seperti Ayam Dan Juga
Cendawan.

6. Daun Saderi

Sama seperti bayam, saderi ini juga tidak baik jika dipanaskan secara
berulang ulang. Saderi mempunyai kandungan nitrat seperti bayam yang
jika dipanaskan akan berubah menjadi asam nitrat . Asam nitrat ini yang
beresiko memicu tumbuhnya kanser dan gangguan uptake oksigen oleh
hemoglobin.

7. Gorengan

Gorengan sebaiknya tidak dipanaskan. Kenapa demikian? Iya, jika kita
memanaskan kembali gorengan yang sudah dingin, minyak akan bertumpuk
tumpuk digorengan dan meningkatkan kolesterol.

8. Santan

Menambahkan santan pada sayur kita memang gurih. Namun tahukah bunda,
menghangatkan santan berulang ulang kali ini sangat tidak baik. Saat
proses pemanasan terjadi berulang ulang, lemak yang terdapat pada santan
 akan berubah menjadi lemak jahat yang beresiko menimbulkan kolesterol.

9. Ubi

Ubi mempunyai kandungan nitrat seperti bayam dan saderi. Jika terlalu
sering dipanaskan, kandungan nitrit ini akan sangat berbahaya bagi
tubuh. Sebaiknya segera konsumsi ubi yang telah dimasak agar manfaat
yang diperoleh lebih maksimal.

10. Brokoli

makanan yang tidak boleh dipanaskan188Brokoli mempunyai kandungan
vitamin A dan C yang sangat baik untuk tubuh. Mengkonsumsi brokoli
secara rutin dapat membuat tubuh menjadi sangat sehat. Namun brokoli ini
 mempunyai sifat yang mirip dengan bayam. Brokoli juga mengandung nitrat
 seperti bayam. Nitrat ini akan berubah menjadi asam nitrat yang memicu
tumbuhnya sel karsinogenik jika dipanaskan secara berulang ulang. Segera
 konsumsi sayur brokoli yang sudah matang. Untuk mendapatkan hasil yang
maksimal dari brokoli ini, masak brokoli dengan cara dikukus.

Didapati, Kebanyakan suri rumah Atau Lelaki Bujang Memang suka
Memanaskan Makananan yang dimakan pada waktu tengahari untuk dimakan
semula pada waktu malam

(Sumber: ilmu-tahukahanda)
loading...

0 Response to "10 Jenis Baki Makanan Yang BAHAYA DIPANASKAN SEMULA"

Post a Comment